informatie

Algemeen

De drafsport is een sport met interactie tussen mens en dier. Het draverspaard als dier lopend voor een tweewielig wagentje op luchtbanden door de mens als pikeur wordt bestuurd. De wedstrijden tussen de dravers zijn de koersen die op nationaal en internationaal nivo worden gehouden. In Nederland heeft de drafsport een rijke historie met de eerste draverijen in 1554. Destijds werden de wedstrijden vaak gehouden tijdens de jaarmarkten in het dorp of stad. Tegenwoordig zijn dit de kortebaanwedstrijden, waarbij twee paarden tegen elkaar strijden om de winst over 300 meter. De huidige langebaanwedstrijden worden gehouden op de drafbanen Wolvega, Wassenaar, Alkmaar en Groningen. In de zomerperiode worden de zogenaamde grasbaankoersen gehouden op de banen van Joure, Eenrum, Hilversum, Leek, Aduaerd, Hattemerbroek en Emmeloord.

Meer informatie en begrippen in de drafsport is te vinden via de overkoepelende organisatie NDR (Nederlandse Draf- en Rensport) van de koersen in nederland.
Voor meer informatie www.ndr.nl.

Weddenschappen

Tijdens de koersen kunnen weddenschappen worden afgesloten op de deelnemers van de draverijen. Deze weddenschappen zijn mogelijk via de wedorganisatie Runnerz. Een deel van de opbrengst van de gesloten weddenschappen komt ten goede aan de drafsport door middel van de prijzengelden bij de koersen.
Voor meer informatie www.runnerz.nl.